Aszalt paradicsom olíva olajban
Egyéb

Aszalt paradicsom olíva olajban

Az idén először igazán komolyan vettem a kertészkedést, ennek egyik oka a nagyon durván kilőtt zöldség és gyümölcs árak voltak. Rengeteg féle paradicsomot ültettem az egyik nagy kedvencem pedig a Perun paradicsom lett, ami egy igen ízletes sárga színű koktélparadicsom. Rengeteget ettem nyersen, de olyan ütemben termett az az öt tő, amit ültettem, hogy nem tudtam lépést tartani vele, így ki kellett találni valamit, hogy ne vesszen kárba a termés. Az aszalás mellett döntöttem. Rengeteg videót megnéztem, sok receptet olvastam és neki álltam.

Perun sárga koktélparadicsom
Perun sárga koktélparadicsom

A paradicsomokat jól lemostam és félbe vágtam sóztam, borsoztam, majd az aszaló gépbe tettem őket. 60 fokon ment az aszalás 7 órán keresztül. Direkt nem aszaltam őket teljesen szárazra. Így ezek a kis koktélparadicsomok kb. a nedvesség tartalmuk 80 %-t veszítették el. Sok helyen olvastam, hogy ha csont szárazra leaszaljuk őket, akkor nem biztos, hogy az olíva olajban rendesen visszapuhulnak és nehéz lesz megenni.

Aszalódnak a paradicsomok
Aszalódnak a paradicsomok

A leaszalt paradicsomokat 3 dl-es üvegekbe tettem jó szorosan, minden üvegbe tettem mellé egy kicsi fokhagymát, egy kb. 2 cm-es rozmaringot, egy szál kakukkfűvet és egy levél bazsalikomot. Annyi olíva olajjal öntöttem fel, hogy ellepje.

Melegszedvicsre, pirítósra, tésztára, pizzára nagyon fincsi. Azt, hogy meddig áll el nem tudom. Már mind elfogyott (nov.7 van). Jövőre megtriplázom a mennyiséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.