dobalos-savanyusag
Egyéb

Dobálós savanyúság vagy vödrös savanyúság recept

Általánosságban elmondható rólam (Ancsi), hogy bele tudnék fulladni a savanyúságokba, amihez lehet, ahhoz eszem. A kovászosuborka receptjénél leírtam, hogy amikor idénye van, akkor még a lecsó mellé is azt eszem. Amióta elkezdtem csinálni a kis konyhakertemet, azóta pedig a legfőbb tartósítás, amit használok az a savanyítás. Nagy kedvencem a dobálós savanyúság készítése, ami azért nagyon praktikus, mert nem kell megvárni amíg, összejön egy nagyobb mennyiség, hogy egybe el lehessen rakni, hanem, ahogy érik és nincs nagyobb mennyiség egy adott zöldségből mosás után mehet a vödörbe. Az ősz beálltával, amikor már itt vannak a fagyok, de a paradicsom még tele van zöld paradicsomokkal, az utolsó uborkák, paprikák, cukkinik sem mennek veszendőbe, hanem mennek a dobálós savanyúságba.

A dobálós savanyúság alaplevének receptje:

  • 5 l víz
  • 5 dl 20 %-os ecet
  • 500 g cukor
  • 150 g só (én nagyon erős tengeri sóval főzök, így csak 100 g-t szoktam beletenni)
  • 10 g nátrium-benzonát (meleg vízben való feloldás után menjen bele)
  • 25 g borkén
  • 2 g koriandermag
  • 2 g mustármag
  • 4 db babérlevél

Ezeket mind összekeverjük, miután feloldódott a cukor és a só mehet bele egy kb. 20-25 l-es vödörbe, aminek van teteje és mehetnek bele a zöldségek is. A zöldségek, amik nekem most belekerültek: uborkák, almapaprika, kaliforniai paprika (ezeket negyedeltem), tv paprika, cukkini, zöld paradicsom. Nagyon büszke vagyok rá, hogy ezek saját termesztésűek. Szerettem volna bele még gyöngyhagymát is, de sajnos nem bújt ki, illetve a karfiolomat megették a mesztelen csigák, így ami a képen van, azt boltban vettem, de nem baj, majd jövőre. 1-2 hét múlva már a kisebb darabok fogyaszthatóak.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.