Leves

Fokhagymakrémleves recept

Mint ahogy a “Kik vagyunk mi?” oldalon is fejtegettem Kitti volt az, aki ezt a receptet becsempészte a család köztudatába. Egyszer csak bedobta, hogy evett ilyet, finom volt, úgyhogy megcsinálja. Így is történt, és mind megettük. Igazából azóta elég gyakran az asztalra kerül.

Hozzávalók (4 fő részére):

A leveshez:

  • 1 nagy fej fokhagyma, vagy kettő kisebb
  • 3 evőkanál olaj és finomliszt
  • 5 dl víz
  • 3 dl tej
  • 1 erőleveskocka
  • só, bors

A sajtos pirítóshoz:

  • 4 szelet kenyér, vagy 8 szelet bagett
  • vaj a kenéséhez (mind a két oldalát meg kell kenni)
  • 15 dg reszelt sajt, a kenyérre szórva

 

Előmelegítjük a sütőt. Max hőfokra állítjuk.

Három nagyobb gerezd fokhagymát félreteszünk, a többit fokhagymanyomón benyomjuk az olajba és elkezdjük dinsztelni (kis lángon), amikor már nem serceg rászórjuk a lisztet, amikor elkezd színesedni ráöntjük a vizet, tejet.

A sütőbe tesszük a megvajazott és sajttal szórt kenyereket.

Beletesszük az erőleveskockát a levesbe, 5 percig forraljuk, gyakran keverjük, ha sűrűnek gondoljuk kis tejjel lehet higítani.

Kóstolás után sózzuk, borsozzuk.

Ha eltűnt a hab a tetejéről kész is.

Lezárjuk a lángot, belenyomjuk a félretett fokhagymát, átkeverjük.

Kezdődhet a lakoma, mert ekkorra kész a sajtos pirítós is.

Ha van a hűtőbe maradék füstölt, főtt csülök, kolozsvári vagy valami hasonló apró kockára vágva lehet turbózni az amúgy is fenséges ételt.

Nálunk ezúttal a sajtos pirítós elmaradt, mivel a pékségben isteni friss, sajtos, szezámos bagettet kaptunk, a tetejére sült pörc helyett pedig egy kis snidling került…

Jó étvágyat!

Ilona

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.