Saláták

A tökéletes kovászos uborka recept

Nyár van, ez nálam (Ancsi) azt jelenti, hogy minden a kovászos uborka körül forog. Az ablakban mindig ott figyel egy üveggel, nehogy kifussak a készletből. Ilyenkor nem azon gondolkozom, hogy mi legyen a kaja, hanem azon, hogy mit egyek a kovászos ubi mellé. Komolyan, nem túlzok! Tehát elhatároztam, hogy a következő napokban közzé teszem azokat a recepteket, amiket kifejezetten ajánlok a lent leírt kovászos uborka recept mellé.

A tökéletes kovászos uborka hozzávalói:

Minden azzal kezdődik, hogy mekkora edényben akarod eltenni. Lehet befőttes üvegben, mi amikor nagyobb mennyiségben csináljuk akkor van, hogy műanyag nápolyis vödörben vagy extrém mennyiségnél műanyag ládában rakjuk oda érni.

Tehát:

  • kenyér (fehér kenyér, nem magvas vagy teljes kiőrlésű csoda…), annyi, hogy befedte a tetejét
  • kapor (friss, nem szárított!), annyi, hogy befedje a tároló edény alját
  • víz, annyi, hogy ellepje
  • só, literenként 1 ek

A kaprot tehát elhelyezzük az üveg alján, az uborkákat megmossuk, a nagyokat kétszer, a kicsiket egyszer hosszában áthasítjuk, hogy frankón átjárja a lé és gyorsabban érjen. Belehelyezzük az üvegbe. Amikor már csak annyi hely maradt, hogy a tetejét éppen csak be tudjuk borítani kenyérrel, akkor bekeverjük a levet. Ez nagyon bonyolult lesz… Minden liter vízhez adunk 1 evőkanál sót. Ügyeljünk rá, hogy feloldódjon rendesen! Ráöntünk az ubikra annyit, hogy bőven ellepje és a tetejét gondosan befedjük  kenyérrel.

Fontos!

A tetejét nehogy lezárd! Kapjon levegőt! Én csak egy műanyag tányért szoktam rátenni a tetejére…
Mindenhol azt hallom, hogy ki kell rakni a napra, érje a nap, stb… pedig nem! Meleg van, van hogy 30 fok árnyékban, ha kirakjuk a napra megfő, nem főtt uborkát akarunk enni, hanem kovászosat. Tehát árnyékba rakjuk max. tényleg csak reggel 1-2 órát érje a nap különben azt fogjuk tapasztalni, hogy a belseje megpuhul, a héja pedig kemény marad. Ha viszont árnyékban érik, akkor szuperül, egységesen ropogós marad. Kb. 3 nap és beérik, természetesen kóstolgassuk hogy áll…. 😉

Ha megéri azt, hogy beérik akkor szedjük ki az uborkákat, szűrjük át a levet, hogy ne maradjon benne kapor és kenyér maradék, majd mehet a hűtőbe.

Tegnap az irodában, ahol dolgozom kisebb fajta kovászos uborka konferenciát tartottunk, mondták a többiek, ki milyen extrákkal szokta feldobni. Fokhagyma, torma… ezeket már én is próbáltam, de nem jött be, ezért nem is írtam bele a receptbe. Egyik kolléganőm, aki Lengyelországból származik azt mondta, hogy meggyfa levelet is szoktak bele rakni… ez viszont érdekes lehet. Ki fogom próbálni.

Tehát a kovászos uborkát a legjobb zsíros kenyér mellé fogyasztani (imádom!!!) vagy kinek, hogyan….

Ahogy ígértem érkeznek majd a kedvenc receptjeim ebben a témában!

Addig is:

Jó átvágyat!

Ancsi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.