Vendégváró falatok

Sajtos pogácsa recept

Vannak ételeink, amelyek egy alkalommal sem hiányozhatnak az asztalról, ha összejön a család.

Ilyen a pogácsa is. 😀

Több mint 20 éve már, hogy egy összejövetelen ettem, elkértem a receptet, persze fejből tudta a készítő, én meg fejben jegyzeteltem…

Mire eljött a nap, hogy megcsináljam, leírtam, hogy ki ne maradjon valami… a végeredménynek teljesen más volt az állaga, az íze sem emlékeztetett, de a családnak ízlett, így kis változtatásokkal mai napig nagy kedvenc.

Az alapreceptre két változatot fejlesztettem ki.

Egy olcsóbbat, ez is nagyon finom, de az ünnepek mindig megérdemlik az extrákat, így annak a tésztájába is kerül sajt.

Az alkalom előtti este kell összeállítani, éjjelre hűtőbe tenni, reggel sütni.

De előfordult már, hogy gyorsan kellett, akkor betettem 50 fokra előmelegített sütőbe kelni fél órát, utána sütöttem akkor is finom volt.

Mindig egész adagot sütök, mert a kisült, kihült pogácsát adagokban csomagolva fagyasztom.

Amikor jön egy váratlan vendég, vagy csak eszegetném előveszem és 15 perc múlva már ehető is.

Ha bedobom a sütőbe pár percre, mintha akkor sült volna.

Akkor jöjjön először a mindennapokra szánt.

Hozzávalók:

  • 1 kg Tesco rétesliszt (ez apróbb szemű mint a többi rétesliszt, ez vált be nálam)
  • 0,5 kg RAMA margarin
  • Nagy pohár 20%-os tejföl
  • 5 dkg élesztő
  • 4 tojás
  • 4 teáskanál só (nem púpozott 😀 )
  • 15 dkg sajt a tetejére, én keményebbet szoktam választani a tetejére reszelem.

 

A tejfölt egy kisebb tálba kikeverem az élesztővel, ha felolvadt bele teszek 2 egész tojást, 2 sárgáját, simára keverem.

A lisztbe elkeverem a sót, összemorzsolom a margarinnal, ha szobahőmérsékletű a margarin egyszerűbb a dolog. 😀

Beleöntöm a tejfölös keveréket és összegyúrom.

Ragacsos lesz kicsit a tészta, de a margarin a hűtőben majd megdermed benne reggelre.

Alaposan lisztezem, ekkor már finomlisztet szoktam használni.

Beleteszem egy zacskóba és mehet pihenni a hűtőbe.

A tojásfehérjét zárható üvegbe rakom, mert ezzel kenem meg a tésztát, vagy megkapja Totó, a kutyám. 😀

Reggel a legmagasabb fokozatra állítom az elektromos sütőmet, majd középső ujj vastagságúra nyújtom a tésztát, megkenem felvert tojással, ráreszelem az apró lyukú reszelőn a sajtot.

3,5 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrom a pogácsákat.

Két tepsi hátulján sütöm, amire sütőpapírt vágok.

Mire felmelegszik a sütő meg is van a tepsinként a 25 db.

Innen futószalogon megy, mert a légkeverést bekapcsolva 5-6 perc alatt sül egy tepsi.

Ekkora mennyiséget kb. 1 óra alatt sütök ki.

A kieső szélekből nem újabb pogácsának való tésztát gyúrok.Nagyon vékonyra nyújtom, tojással kenem, a maradék sajtot ráreszelem, pizza-szeletelővel csíkokat vágok, ez lesz a mini sajtos rudacska.

Ennek szétválasztása picit időigényesebb, de megéri, mennyei.

Jó étvágyat!

Ica

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.